Www.youjzii.com

2ffm Christianlovedating.com 丝袜手淫 En Host.robtex.com Ns2.he.net Love Dating Willem Wiegmans - pedia

2ffm Christianlovedating.com 丝袜手淫 En Host.robtex.com Ns2.he.net Love Dating

Mozaïekwand in Antoniuskapel in de St.Aloysiuskerk Utrecht, 1932
Anna Maria Wiegmans-Jonkers (1896-1928), echtgenote van Willem Wiegmans. Portret 1927

Dit overzicht is verre van compleet . Een groot gedeelte van deze werken is - aan de hand van foto's of van de ontwerpen of voorstudies er van - vastgelegd op een CD en in het album "Afbeeldingenbestanden" (t.z.t. op mijn website).

In 1998 werd het, voornamelijk, religieuze oeuvre van Willem Wiegmans opgenomen in de collectie van de Stichting Schone Kunsten rond 1900, welke haar zetel heeft in het Drents Museum in Assen.

Idealen en inspiratiebronnen[bewerken]

Van 1913 tot en met 1921, met enkele onderbrekeingen, ontving Wiegmans zijn opleiding aan de Rijksacademie in Amsterdam, waar hij colleges volgde van onder anderen A. Molkenboer, A.J. Derkinderen en R. Roland Holst. Onder hun leiding werd in de loop der cursusjaren bij Willem het ideaal versterkt zich geheel te wijden aan de monumentale gemeenschapskunst.

Sinds zijn overgang tot het katholicisme waren de kerk en de katholieke eredienst voor Willem Wiegmans de inspiratiebronnen voor wat hij als zijn belangrijkste taak voelde: zijn kunstenaarstalent gebruiken tot meerdere eer van God en in dienst van de Kerk. Zo ondersteunde zijn studie direct zijn religieuze idealen. Het katholicisme bleek een bron van inspiratie: de bijbelverhalen, de evangeliën, de rituelen, de eredienst, de liturgie, de heiligenlevens, dit alles leverde hem veel ideeën en thema's op.

Daarnaast wilde Wiegmans de nodige indrukken opdoen in het buitenland en bezocht hij een aantal kloosters en kathedralen, onder andere in Frankrijk, waar - in zijn ogen - de kathedraal van Chartres het absolute hoogtepunt was, vooral vanwege de glas-in-loodramen. De middeleeuwse Abdij Maria Laach in de Eifel (Duitsland) trok eveneens zijn speciale belangstelling.

Ook de natuur in al zijn facetten vormde voor Wiegmans een inspiratiebron. Hij observeerde, bestudeerde, tekende en fotografeerde alles wat hem boeide door vorm, kleur, beweging en andere eigenschappen, van microscopische organismen tot verre melkwegstelsels. Hij genoot niet alleen in eigen omgeving en in eigen land van natuur en landschap, maar evenzeer tijdens zijn buitenlandse reizen. Dan maakte hij wandelingen en trektochten, waarbij vooral het Duitse Harzgebergte favoriet was.

Klassieke muziek en dan vooral van J.S. Bach met zijn contrapunt, thema's, fuga's, oratoria vormde een inspiratiebron voor zijn ornamenten en ontwerpen, voor harmonieuze kleurencombinaties en voor ideeën bij nieuwe opdrachten.

Na zijn academiejaren heeft Willem Wiegmans vriendschappelijke contacten onderhouden met drie leraren: Molkenboer, Derkinderen en Roland Holst. Door hun inbreng en onder invloed van de stromingen van die tijd (onder andere de Nieuwe Kunst) is Willem Wiegmans in zijn religieuze werk een toegewijd beoefenaar van het symbolisme geweest.

Toekomstplannen[bewerken]

Ook het onder invloed van Derkinderen ontstane idee deze gemeenschapskunst op middeleeuwse wijze te beoefenen sprak hem aan en groeide in de daaropvolgende jaren uit tot een serieus plan. Hij legde contacten met een klooster in Noord-Brabant en maakte afspraken om binnen niet al te lange tijd daar enkele ateliers te beginnen. Vanwege zijn plotselinge overlijden op 49-jarige leeftijd is dit plan nooit verwezenlijkt.

Kunst in theorie[bewerken]

Naast zijn veelzijdige praktische kunstbeoefening heeft Wiegmans zich ook met kunsttheorie beziggehouden, wat resulteerde in een zelfgeschreven en geïllustreerde kunstbeschouwing. Deze vormde de basis voor lezingen, die hij voor uiteenlopende gezelschappen heeft gehouden.

Publicaties over Willem Wiegmans[bewerken]

Externe link[bewerken]

Mediabestanden
Zie de categorie Willem Wiegmans van media Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Overgenomen van "w/index.php?title=Willem_Wiegmans&oldid=40942030"
Categorie:
Verborgen categorie:

Navigatiemenu

Persoonlijke instellingen

Naamruimten